Voeding

Om je op de juiste manier op de uitdaging voor te bereiden is het belangrijk dat je gebruik maakt van evenwichtige voeding. Voeding is niet alleen belangrijk tijdens de tocht, maar ook in de voorbereiding. Start wel op tijd met het proberen van sportvoeding. Je lichaam moet wennen aan sportvoeding, dus adviseren wij dit ruim van tevoren te testen. Hieronder vind je een advies van SIS sportvoeding.

Sportvoeding voor het sporten

Het nuttigen van voldoende koolhydraten is een voorwaarde om naar behoren te presteren. De meeste sporters kennen het gevoel dat optreedt als de koolhydratenvoorraad is uitgeput (man met de hamer). Onderzoeken hebben aangetoond dat gedurende 6-7 dagen voor een belangrijke wedstrijd het trainingsvolume dagelijks gereduceerd zou moeten worden en tegelijkertijd zou het koolhydraatgehalte in de voeding dagelijks verhoogd moeten worden, van de gebruikelijke 55% naar 70% of zelfs hoger.

Sportvoeding tijdens het sporten

Uit onderzoek is gebleken dat bij intensieve inspanningen die langer dan 45 minuten duren, het opnemen van koolhydraten de vermoeidheid uitstelt en de prestatie bevordert. Maak hiervoor gebruik van een sportdrank en/of -gel. De ideale sportdrank geeft een optimale aanvulling van de koolhydraten tijdens het sporten. Voor (marathon)lopers, die vanwege het geklots in de maag liever niet te veel drinken, is de GO Gel uitermate geschikt voor het opnemen van koolhydraten.

Sportvoeding na het sporten

Een snel herstel na de inspanning is van belang om de volgende dag weer te kunnen presteren of trainen. Glycogeenresynthese (opbouw) in de spier gebeurt vooral in de eerste uren na de inspanning. Hiervoor dienen wel voldoende goed opneembare koolhydraten voorhanden te zijn (1.0-1.5 g/kg lichaamsgewicht/h).