Trainingstips

Trainen is belangrijk, zeker als je gaat hardlopen of fietsen. We helpen je graag met wat trainingstips.

Algemene tips

  • Luister goed naar je lichaam. Je mag jezelf tijden het trainen best een beetje pushen, maar je moet ook naar je grenzen luisteren.
  • Door voor en na je training voldoende water te drinken, zorg je er voor dat je een betere prestatie levert. Bovendien is het belangrijk voor het herstel van je spieren.
  • Begin elke training met een warming-up en een cooling-down

Hardlooptips

Loop je nog niet veel hard? Zorg dan in ieder geval dat je goede hardloopschoenen aanschaft. Voor iedere persoon kan het anders zijn wat hij of zij nodig heeft bij het lopen. Je kunt je schoenen zelfs speciaal laten aanmeten. Er wordt dan goed gekeken naar wat jij nodig hebt qua demping etc.

Wissel in het begin het hardlopen af met wandelen en wil niet te snel. Ga maximaal twee keer in de week lopen. Na een paar weken kun je meer gaan lopen en langere afstanden af gaan leggen. Op internet zijn verschillende hardloopschema’s te vinden, die je kunnen helpen bij het opbouwen.

Heb je al een goede basis? Probeer dan twee of drie keer in de week te trainen en wissel verschillende soorten trainingen met elkaar af. Denk hierbij aan snelle korte afstand, langzaam en ver of een interval.

Fietstips

Een sterke basisconditie is belangrijk als fietser, maar het is ook handig om niet alleen vlak te hebben geoefend. Ga eens trainen in heuvelachtig terrein. Dit kan in Limburg, maar je kunt ook een dijk of brug meerdere keren achter elkaar beklimmen. Probeer een lange rit te maken en rij met een rustig tempo. Zorg dat je hartslag niet te hoog wordt en draai sneller met je benen dan je natuurlijk zou doen.

Leer staand en zittend fietsen. Zittend fietsen is minder vermoeiend en staand fietsen zorgt ervoor dat je makkelijk kunt versnellen en in hetzelfde ritme over een steiler stukje komt. Je kunt dit trainen door een heuvel in een ritme van 30 seconden staand en 30 seconden zittend op te fietsen. Elke keer als je gaat staan schakel je wel en tandje zwaarder.

Als je altijd vlak en op hetzelfde tempo rijdt, kun je moeite hebben met deze tempo-wisselingen. Het woord zegt het al: train en rij eens een stuk hard op kracht of juist met een hoge trap-frequentie of rij een stuk rustig met veel souplesse.

We hopen dat je iets hebt aan deze tips! Veel succes!